בדיקת אולטרסאונד בלוטת התריס - למי היא מומלצת?

בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס היא בדיקת דימות אשר מטרתה לבחון את מבנה הבלוטה, לעמוד על שינויים בה ועל מחלות אפשריות הנוגעות אליה – ולאבחן גידולים כאלו ואחרים שהתפתחו בה. למי ממומלצת הבדיקה ומתי היא נעשית?

זיהוי אופיים של גידולים או איתור גורם לבעיה אחרת

אולטרסאונד הוא הליך שנעשה באמצעות מתמר המפיק גלי על־קול, אשר יוצרים תמונה באמצעות הגלים החוזרים אליהם מהאיבר הנבדק. נדמה שבלוטת התריס מושלמת לבדיקה זו, שכן היא נמצאת ממש מתחת לעור, בקדמת קנה הנשימה, ולכן קל לאתר ולבדוק אותה באמצעים אלו.

ככלל, אולטרסאונד בלוטת התריס נעשה במטרה לאתר בעיות בבלוטה או לאשש חשד לבעיה מסוימת שהתפתחה בה. אחת הסיבות המרכזיות לביצוע הבדיקה היא הופעה של קשריות בבלוטת התריס – גידולים קטנים, שפירים כמעט בכל המקרים, אשר מתפתחים על הבלוטה עצמה ולעיתים ניתנים אף למישוש במעבר היד על הצוואר.

האולטרסאונד ייעשה במקרה כזה לשתי מטרות: האחת, לעמוד על אופי הגדול. השנייה – במקרה שישנה הפרעה בבליעה או בנשימה, נבדק אם הקשרית או הקשריות הקיימות הן שגורמות לבעיה.

סיבה נוספת לביצוע אולטרסאונד בלוטת התריס והצוואר היא חשש להתפתחות סרטן בלוטת התריס. במקרה כזה (וגם במקרים שבהם התגלו גידולים שאינם חשודים בממאירוּת) תבוצע במסגרת האולטרסאונד לרוב גם ביופסיה של בלוטת התריס – נטילת דגימה מהגידול, בהנחיית האולטרסאונד. הדגימה הזו תישלח למעבדה, כדי לעמוד על אופי הגידול ולברר אם מדובר בגידול ממאיר או שפיר.

ישנן שתי סיבות נוספות לביצוע בדיקת אולטרסאונד בלוטת התריס: האחת – כאשר הבלוטה עצמה גדלה (תופעה שגם בה ניתן לעיתים להבחין על ידי מישוש בלבד), והשנייה – כאשר ישנו חשד לשיבוש בפעילות הבלוטה. בשני המקרים בדיקת הדימות תאפשר לרופא לקבל תמונה רחבה יותר על הבלוטה, ולהסיק מכך מסקנות לגבי הגורמים לבעיה הבריאותית.

אולטרסאונד, ובכלל זה גם אולטרסאונד בלוטת התריס כמובן, נחשב להליך רפואי בטוח מאוד. ראשית, הוא אינו הליך פולשני ולכן אין סכנה של דימומים וזיהומים בעקבותיו. שנית, הוא נעשה תוך הפקת גלי על־קול, כך שבניגוד לבדיקות דימות אחרות, כמו צילום רנטגן או CT, הבדיקה אינה יוצרת קרינה כלשהי.

מהסיבה הזאת, אולטרסאונד מתאים לכל מטופל כמעט. אחד היתרונות הגדולים שלו – בשל העובדה שאינו גורם לפליטת קרינה – הוא האפשרות לבצע אותו גם במהלך ההיריון. עובדה: נשים רבות עוברות כבשגרה בדיקות אולטרסאונד לבחינת התפתחות העובר. המשמעות היא שבדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס אפשרית גם היא במהלך ההיריון, ולמעשה כמעט בכל שלב במהלך חייו של האדם.

בלוטת התריס

 תמונה של בלוטת התריס 

במדיקל השרון, מרכז רב תחומי לטיפול בבלוטת התריס, הכולל רופאים מומחים, בדיקות אולטרסאונד של בלוטת התריס וניקור של הבלוטה (FNA ).

בדיקת אולטרסאונד, מבוצעת ע"י ד"ר מרים ורנר, מומחית ברדיולוגיה ובדיקות אולטרסאונד של בלוטת התריס

                                לייעוץ וזימון תור , נא להתקשר לטל' 09-790-9000

ituran_refue