ניקור בלוטת התריס

דיקור אבחנתי לבלוטת התריס ובשמה הנוסף בלוטת המגן או התירואיד נועד לאבחן מחלות בצוואר, ולקביעת טיפול בהמשך בהתאם לצורך.
הבדיקה נעשית בהנחיית אולטראסאונד ובאמצעות מחט דקה

מהו ניקור FNA ?

ניקור הינו  דיקור אבחנתי (FNA) לבלוטת התריס, הינה שיטה לאבחון מחלות בצוואר, על ידי לקיחת דגימה (ביופסיה) לבדיקה פתולוגית, ממקום או מגוש החשוד כנגוע. הבדיקה נעשית תוך שימוש במחט דקה וחלולה, בהנחיית אולטרסאונד.

מטרת בדיקת ניקור בלוטת התריס (FNA) : גילוי מוקדם באמצעות דגימת רקמה או תאים, לצורך קביעת אבחנה ולהמשך טיפול במידת הצורך.

מתי יש לבצע ניקור בלוטת התריס (FNA) ?

בדיקה זו מבצעים במקרה שבו נמצאה קשרית ותפקודי בלוטת התריס אינם מוגברים או במקרה והתפקודים מוגברים, אך המיפוי לא מצביע על הקשרית כמקור לפעילות המוגברת. בבדיקה זו מכניסים מחט דקיקה לקשרית ושואבים ממנה תאים לבדיקה תחת מיקרוסקופ. אם הקשרית גדולה ניתן לבצע את הניקור ישירות, אך לרוב יש צורך להעזר באולטרה סאונד על מנת לוודא כי הניקור מתבצע מהקשרית החשודה.

איך מתבצעת בדיקת ניקור בלוטת התריס ?

הפעולה עצמה הינה קצרה ופשוטה. הכאב הקל של הדקירה אינו דורש הרדמה ולפעולה אין סיבוכים כלל. החומר נשלח למעבדה ציטולוגית ושם רופא מומחה בתחום (ציטולוג) מסתכל על התאים ויכול ברוב המקרים לתת אבחנה לסוג הקשרית. חשוב להדגיש את חשיבות הדיקור במתן תשובות אשר הינן קריטיות להחלטה על הצורך בהתערבות כלשהי וטיבה.

הדיקור מתבצע על ידי שימוש במחט המיועדת למטרה זו, תחת הנחיית אולטרסאונד. בעזרת המחט, נשאבים תאים / רקמה, ונמסרים לבדיקה ציטולוגית ובדיקת פתולוגיה. הרדמה מקומית מבוצעת בהתאם לצורך.

 מהלך הניקור - משך פעולת הדיקור קצר. קיימים מקרים בהם לא ניתן לקבל מספיק רקמה לבדיקה ויש צורך לחזור על הפעולה פעם נוספת. במהלך הבדיקה יתכנו תחושת אי נוחות וכאב קל באזור הדיקור. לעיתים רחוקות, במקום הדיקור יופיע שטף דם מקומי.

בתום הבדיקה תושם תחבושת קטנה על האזור הנבדק. יש להמתין כ-30 דקות לאחר הבדיקה להשגחה. 

יש לשים לב במידה ויש שינויים באזור הבדיקה (קורה לעיתים רחוקות), יש לפנות לרופא המטפל.

הבדיקה מבוצעת בהפניית רופא בלבד.

הבדיקה מבוצעת ע"י רדיולוג מומחה.

הוראות מיוחדות והנחיות לקראת ניקור FNA :

  1. לאחר קבלת הסבר על הבדיקה, מטרתה, אופן ביצועה והסיבוכים האפשריים, יש לחתום על טופס הסכמה לביצוע הבדיקה.
  2. אין צורך בצום לפני הבדיקה אולם ניתן לאכול ארוחה קלה בלבד.
  3. במידה והמטופל נוטל תרופות לדילול דם/נוגדי קרישה יש להפסיקם 3ימים לפני הבדיקה. לשאלות נוספות בנושא זה יש לפנות לרופא המטפל.
  4. אין צורך במלווה לבדיקה.
  5. חברי כללית: יש להצטייד בטופס התחייבות (טופס 17)
  6. תוצאות הבדיקה ישלחו לרופא המטפל, לצורך המשך מעקב רפואי.

אילו תשובות ניתן לקבל מניקור של בלוטת התריס?

  • קשרית שפירה – במקרה זה אין צורך בטיפול, למעט מעקב לאורך זמן לוודא שהקשרית לא ממשיכה לגדול. הסיבה היחידה לניתוח במקרה זה היא קוסמטית, במקרה והקשרית גדולה בצורה חריגה. מצב זה הוא נדיר מאוד.

  • קשרית ממאירה – במצב זה יש צורך בטיפול כפי שיפורט בהמשך.

  • תהליך פוליקולרי – זהו מצב שבו ישנם שינויים בקשרית אשר לא ניתן בניקור לדעת האם הם ממאירים או שפירים. אבחנה ניתן לקבל אך ורק בבדיקה פתולוגית של הקשרית ולכן יש צורך בביצוע כריתה של כל האונה בה נמצאת הקשרית (כריתת חצי בלוטת התריס) ושליחת החומר לפתולוגיה.

  •  חומר לא אבחנתי – במצב זה כמות החומר שהגיעה לבדיקה לא מספקת לקבלת אבחנה. לרוב יש לבצע בדיקה חוזרת תחת אולטרא סאונד. אם מקבלים תשובה לא אבחנתית מספר פעמים יש לשקול ניתוח לכריתת אונה אחת של הבלוטה

 

ניקור בלוטת התריס

הפעולה עצמה הינה קצרה ופשוטה

 

ituran_refue